Bramborový salát s cibulí
Poměr: ¾ kg vařených (1 kg syrových) bramborů tzv. rohlíčků, 8 dkg cibule, 1/16 litru octa, 1/16 litru horké vody nebo vývaru, trochu soli, pepře a moučkového cukru a trošku zelené petržele.
Postup: Uvařené oloupané brambory nakrájíme ještě horké na kolečka a dáme do misky. Do hrnečku dáme horkou vodu nebo horký vývar, ocet, sůl, pepř, cukr, dobře zamícháme a touto marinádou brambory ještě teplé polijeme. Potom k nim přidáme drobně nakrájenou cibulku, lehce promícháme a zakrytý salát postavíme do chladu. Před podáváním posypeme salát jemně rozsekanou petrželí a ozdobíme hlávkovým salátem, ředkvičkou atd.
Takto upravený salát podáváme k pečeným a smaženým masům, k pečeným a smaženým rybám, k pečenému masu skopovému a k huspenině.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.