Bramborový salát se slanečkem

    Poměr: ¾ kg vařených bramborů, 3 slanečky tzv. mlíčňáky, 15 dkg jablek, 1/8 litru kyselé smetany anebo jogurtu, 2 polévkové lžíce oleje, 1 polévkovou lžíci octa nebo šťávu z poloviny citronu, trochu soli, pepře a buď 1 dkg kaparů, nebo 1 kyselou okurku, ev. trošku worcesterové omáčky.

 

    Postup: Slanečky nejdříve očistíme a získané mlíčí, žíněným sítem prolisujeme do misky. (Nemáme-li slanečky »mlíčňáky«, použijeme místo mlíčí k přípravě marinády jedné půlky prolisovaného slanečka). K mlíčí přidáváme za stálého míchání vařečkou olej, smetanu nebo jogurt, ocet nebo citronovou šťávu, worcesterovou omáčku, a dobře vše promícháme.

    Očištěné slanečky nakrájíme na menší kostičky. Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme do misky. K nim přidáme oloupaná, na plátky nakrájená jablka, nakrájené slanečky, na malé kostičky nakrájenou okurku nebo jemně rozsekané kapary, trochu osolíme, opepříme a vše lehce promícháme. Připravenou směs polijeme marinádou zhotovenou z mlíčí, znovu salát lehce promícháme, dáme do skleněné misky a ozdobíme hlávkovým salátem nebo zelenou petrželí, vařeným vajíčkem, ředkvičkou, okurkou, citronem atd.

    Takto upravený salát podáváme k vařeným, pečeným a smaženým rybám, k smaženým vajíčkům a jako samostatný pokrm.

 

Pro 8 osob.

Úprava trvá 1 ¼ hodiny.