Bramborový salát s vínem
Poměr: ¾ kg vařených bramborů, 1/8 litru bílého vína, 1/16 litru octa, 2 polévkové lžíce oleje, sůl, pepř, trošku cukru a jemně nakrájená zelená petržel.
Postup: Uvařené brambory ještě horké oloupeme, nakrájíme na kolečka, dáme do misky a ještě teplé polijeme bílým vínem. Necháme asi půl hodiny stát. Potom dáme do hrnečku sůl, pepř, cukr a ocet, dobře zamícháme, pak přilijeme olej a touto marinádou nakrájené brambory polijeme. Lehce promícháme a postavíme přikrytý salát do chladu. Před podáváním posypeme povrch zelenou petrželí a salát vhodně ozdobíme.
Takto upravený bramborový salát podáváme tak, jak je uvedeno v předchozím předpise.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.