Bramborový salát pražský
Poměr: 60 dkg vařených bramborů, 20 dkg šunky nebo šunkového salámu, 3 kyselé okurky, jedna cibule.
Na marinádu: 1/10 litru vody, 1/16 litru octa, trochu bílého pepře, soli a cukru, kávová lžička hladké hořčice, několik kapek worcesterové omáčky a trochu jemně nakrájené zelené petržele nebo pažitky.
Postup: Uvařené brambory oloupeme a vychladlé nakrájíme na plátky. Šunku nebo šunkový salám, okurky a cibuli nakrájíme na jemné kostičky a dáme vše i s brambory do misky. Do hrnečku dáme hořčici, kterou nejdříve rozmícháme s octem, k tomu pak přidáme vodu, pepř, sůl, cukr a worcesterovou omáčku, dobře vše promícháme a touto marinádou salát polijeme. Salát znovu lehce promícháme, upravíme na misku, povrch posypeme zelenou petrželí nebo pažitkou a podáváme.
Do takto připraveného salátu můžeme ještě přidat buď 10 dkg na kostičky nakrájeného slanečka, anebo 10 dkg na kostičky nakrájeného uzenáče.
Tohoto salátu používáme jako přílohy k pečeným karbanátkům, k sekané pečeni, k pečeným a smaženým rybám, k vaječným pokrmům apod., i jako samostatného pokrmu.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.