Saláty zrosolovatělé
Úprava těchto salátů je celkem jednoduchá, a zalijí-li se takto upravené saláty do plechových tvořítek ozdobného tvaru, jako je srnčí hřbet, bomba, pudingové tvořítko apod., působí vyklopené na míse velmi vkusně a chutně. Také se znamenitě uplatňují tehdy, chceme-li zhotovit podstavec dobré soudržnosti. (Salátových podstavců bylo použito k úpravě mísy „Losos v majonéze rosolové“, viz barevnou přílohu číslo I, a k úpravě mísy „Čínská vaječná mísa“, viz barevnou přílohu číslo X.) K přípravě zrosolovatělých salátů, nakrájených drobně, tj. na kostky nebo na nudličky, jako je francouzský, pražský, ruský, berlínský a pikantní, z rýžových salátů pak rýžový salát s olivami, s drůbeží, s rybím masem, s korýši, s masem, orientálský apod. I některé majonézy speciální se k zrosolovatění velmi dobře hodí, saláty jednoduché a zeleninové však nikoli.