Saláty speciální
Speciální saláty se liší od salátů jednoduchých tím, že k jejich přípravě bylo použito více druhů základních surovin a že většinou jsou promíchány majonézou. Slouží ponejvíce jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři, jen ojediněle také jako příloha. Některých z těchto salátů se používá k přípravě obložených chlebíčků, plněných vajec, plněných paprik a rajských jablíček a k přípravě podstavců.
I u těchto salátů dodržujeme správný postup úpravy, který záleží v tom, že si nejdříve nakrájíme suroviny potřebné pro ten který salát, nakrájené pak vložíme do hodně velké mísy, abychom je mohli pohodlně a dobře promíchat.
Připravenou salátovou směs, a to dokonale vychladlou, nejdříve okořeníme, poté dobře promícháme a pak teprve lehce do směsi zamícháme majonézu, pokud je ovšem předepsána. K přípravě salátů můžeme použít buď majonézy pravé, nebo nastavované.
Používáme-li k přípravě těchto salátů zeleniny, pak je to ponejvíce zelenina vařená, dušená, konservovaná nebo i zmražená.
Důležité! Saláty speciální, jako je francouzský, většina rýžových salátů, dále salát pražský, vlašský, ruský, berlínský, pikantní apod., mají být tak upraveny, aby byly dostatečně husté, poněvadž slouží též k úpravě podstavců. Nesmějí tedy v žádném případě téci. Proto všechny vařené a konservované suroviny, které přidáváme do těchto salátů, necháme řádně okapat, a jsou-li příliš nasáklé tekutinou, pak je lehce v dlaních vymačkáme. Zejména to platí pro kyselé okurky, když jsou nakrájené na nudličky nebo na kostičky.
Octa používáme osmiprocentního a k přípravě speciálních salátů ho nikdy neředíme vodou. Raději ho dáváme méně, aby salát zůstal dostatečně hustý.
Ocet nebo citronovou šťávu přidáváme vždy s rozmyslem a jen tolik, kolik vyžaduje chuť salátu. U mnoha salátů, do kterých se přidává ocet nebo citronová šťáva, můžeme obojí nahradit odvarem z klikvy.