Zelný salát z hlávkového zelí

    Poměr: 60 dkg hlávkového zelí ,1/8 litru vody, 1/8 litru octa, 2 polévkové lžíce oleje, trochu soli, cukru, zcela málo kmínu, 5 dkg cibule a trošku kopru.

 

    Postup: Očištěné zelí rozčtvrtíme, košťál vyřízneme a zelí nakrájíme na velmi jemné nudličky, které vložíme do misky. Do hrnečku dáme vodu, ocet, sůl, cukr, tlučený kmín, jemně rozsekanou cibuli, kopr a olej, takto upravenou marinádu nalijeme na zelí, dobře promícháme a vařečkou upěchujeme. Připravený salát postavíme do chladu, a to nejméně na čtyři hodiny. Lépe je však, připravíme-li tento salát den před podáváním.

    (Chutnější je zelný salát tehdy, podusíme-li nakrájené zelí trochu na tuku. Takto upravený salát můžeme podávat již za hodinu. K zpestření chuti můžeme hotový salát polít rozškvařenou slaninou.) Tento salát podáváme k pečenému vepřovému masu, k vařenému uzenému masu, ke karbanátkům, k sekané pečeni, hrachové kaši apod.)

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá půl hodiny.