Okurkový salát

    Poměr: 60 dkg okurek ,1/16 litru vody, 1/16 litru octa nebo citronové šťávy, 1 polévková lžíce oleje, trochu soli, pepře nebo sladké papriky a cukr podle chuti.

 

    Postup: Štíhlejší zelené okurky oloupeme, špičku asi na 2 cm od stopky odkrojíme a na skrojku ochutnáme, není-li okurka hořká. Poté okurku buď na tenké plátky, nebo na nudličky nakrouháme a vložíme do misky. Skleníkové okurky neloupeme, pouze je omyjeme a na tenké plátky nakrouháme. Z ostatních přísad si zhotovíme marinádu, na okurky nalijeme a salát lehce promícháme. Připravený salát ihned podáváme.

    Tento salát podáváme k vařenému hovězímu žebru, k masům pečeným a smaženým, k drůbeži pečené a smažené, k rybám pečeným a smaženým, k bramborovým pokrmům apod.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá 20 minut.