Hlávkový salát
Poměr: 3 hlávky salátu (viz číslo 186), 1/16 litru octa nebo citronové šťávy, 3/16 litru vody, 2 polévkové lžíce oleje, trochu soli a cukru (1 na tvrdo uvařené vajíčko).
Postup: S hlávkového salátu odstraníme vnější ovadlé listy. Ostatní lístky salátu z uzavřené hlávky pokud možno uvolníme (rozevřeme) a několikerým namáčením do studené nebo vlahé vody nečistotu se salátu splachujeme. Je-li salát příliš znečištěný, opláchneme jej důkladně pod tekoucí studenou vodou. Z očištěného salátu vodu dobře vytřepeme, nebo jej necháme na sítě nebo na ubrousku dobře okapat. Teprve před podáváním rozdělíme salát buď na lístečky, anebo jej nerezovým nožem rozčtvrtíme, dáme do misky a nejdříve pokapeme olejem. Potom dáme do hrníčku vodu, ocet nebo citronovou šťávu, sůl a cukr, a když se vše náležitě rozpustilo, polijeme připravený salát touto marinádou. Salát lehce promícháme a pokud možno ihned podáváme. Před podáváním můžeme salát posypat vajíčkem na tvrdo uvařeným a jemně rozsekaným.
Hlávkový salát podáváme ke všem dušeným, pečeným i smaženým masům, k pečené a smažené drůbeži, k dušeným, pečeným a smaženým rybám, k smažené zelenině, k smaženým houbám, k vaječným pokrmům, k různým bramborovým pokrmům apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 25 minut.