Pampeliškový salát
Poměr: 40 dkg lístků z pampelišek, 1/16 litru octa, 1/8 litru vody, 2 polévkové lžíce oleje, trochu soli a pepře (bez cukru).
Postup: Lístečky z pampelišky, které na salát bereme, musí být z nevyvinuté rostliny, která ještě nekvete. Mladé výhonky těchto lístečků se sbírají již koncem března nebo počátkem dubna a odříznou se u samého kořene.
Čerstvé lístečky dobře opereme pod tekoucí studenou vodou, necháme okapat a dáme do mísy. Z ostatních přísad si připravíme v hrnečku marinádu, dobře ji rozmícháme a na lístečky nalijeme. Salát lehce promícháme.
Pampeliškový salát můžeme připravit v několika obměnách, tak jako salát hlávkový.
Podáváme ho k dušeným, pečeným a smaženým masům, pečeným a smaženým rybám a k smažené zelenině.
Pro 6 osob.
Úprava trvá půl hodiny.