Štěrbákový salát
Poměr: 3 – 4 hlavičky štěrbáku,1/16 litru octa nebo citronové šťávy, 3/16 litru vody, 2 polévkové lžíce oleje, trošku cukru, soli a pepře.
Postup: Ze štěrbáku odstraníme vnější poškozené listy. Pak jej pod tekoucí studenou vodou dobře opláchneme, vodu z něho vytřepeme, nakrájíme na jemné nudličky, dáme do misky a pokapeme olejem. Nyní dáme do hrnečku vodu, ocet nebo citronovou šťávu, sůl, cukr a pepř, dobře vše promícháme a takto připravenou marinádu nalijeme na rozkrájený štěrbák. (Protože listy štěrbáku jsou často příliš veliké, je nutno je nakrájet.)
Štěrbákový salát můžeme také upravovat s majonézou smetanovou a olejovou marinádou, tak jako salát hlávkový.
Tento salát podáváme k pečeným a smaženým masům, pečené a smažené drůbeži, k dušeným, pečeným a smaženým rybám apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 25 minut.