Hlávkový salát se slaninou
Poměr: 3 hlávky salátu, 5 dkg slaniny, 1/10 litru vody, 2 lžíce octa nebo citronové šťávy, trochu soli a cukru.
Postup: Hlávkový salát očistíme a opereme a na lístky rozdělený nebo na dílky nakrájený dáme do misky. Do hrnečku dáme cukr, sůl, přilijeme vodu, ocet, nebo citronovou šťávu, dobře vše promícháme a takto připravenou marinádu se salátem lehce promícháme. Potom nakrájíme slaninu na drobné kostičky a v kastrolku ji do zlatova uškvaříme. Před podáváním polijeme připravený salát touto uškvařenou a prochladlou slaninou.
Takto upravený salát podáváme k masům dušeným a pečeným, k rybám vařeným a pečeným, k pečené drůbeži atd.
Pro 6 osob.
Úprava trvá půl hodiny.