Salát z čerstvých paprik

    Poměr: 40 dkg paprik ,1/10 litru octa, 2 polévkové lžíce vody, 2 polévkové lžíce oleje, 6 dkg cibule, trochu soli a cukru.

 

    Postup: K přípravě tohoto salátu se nejlépe hodí odrůda krátkoplodých paprik, které mají sladší chuť. Dlouhoplodé papriky jsou v chuti velmi často ostře palčivé. Papriky omyjeme, podélně rozpůlíme, jádra a stopky vykrojíme a takto připravené papriky nakrájíme na jemné nudličky a dáme do misky. Do hrnečku dáme ocet, vodu, trochu soli a cukru, nastrouhanou cibuli a olej, dobře vše promícháme a takto připravenou marinádou papriky polijeme. (Místo nastrouhané cibule můžeme do salátu přimíchat dva stroužky jemně usekaného česneku.) Salát lehce zamícháme a postavíme na jednu až dvě hodiny do chladu.

    Podáváme jej k tlačence, k ovaru, k smaženým telecím nožičkám, k pečenému masu, k tvarohu, k liptovskému sýru, smaženému ementálu apod.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá půl hodiny.