Tlačenka tmavá a světlá

    Poměr: ¾ kg masa z vepřové hlavy, ¼ kg vepřových kůžiček, 1 vepřové srdce, 1 vepřový jazýček, ¼ litru vepřové krve, sůl, pepř, trochu majoránky. – Voda, 1 vepřový žaludek nebo široké umělé střevo.

 

    Postup: Maso, kůžičky, srdce a jazýček opereme, vložíme do hrnce, zalijeme osolenou vodou a vše vaříme nepříliš do měkka. Trvá to asi půl druhé hodiny. Uvařené maso vyjmeme, jazyk sloupneme a vše nakrájíme na větší kostky, vložíme od mísy, přilijeme procezenou krev a podle potřeby ji zředíme trochou vývaru a okořeníme. Přidáme-li místo krve vývar získaný z uvařeného masa, uděláme si tak světlou tlačenku. V tom případě ke směsi přidáme stroužek utřeného česneku a asi čtyři zrnka umletého nového koření. Směs pak naplníme do žaludku, hrubou solí dobře vypraného, nebo do umělého střeva se svázaným jedním koncem asi do čtyř pětin, pak druhý konec (otvor) rovněž svážeme motouzem a ve vývaru zvolna vaříme hodinu až půl druhé.

    Dříe než tlačenku z vývaru vyndáme, zapíchneme do ní špejli, a nevytéká-li krev, je tlačenka dobře uvařená. Uvařenou tlačenku vložíme mezi dvě prkénka, zatížíme a postavíme do chladu.

    Studenou tlačenku nakrájíme na plátky, věncovitě upravíme na okrouhlou mísu a do středu dáme na kostičky nakrájenou cibuli.

    Podáváme jako samostatný pokrm, zejména k večeři.

    Příloha: černý (žitný) chléb nebo dalamánky, ocet a olej.

 

    Asi pro 10 – 12 osob.

Úprava trvá 3 ½ hodiny.