Vepřový bůček nadívaný, vařený

    Poměr: ¾ kg vepřového bůčku, 2 litry vývaru ze zeleniny k úpravě mas .

Na nádivku: 1 žemle, 1/8 litru mléka, 10 dkg vepřového ramínka, ¼ kg vepřových jater, 5 dkg čerstvé (neuzené) slaniny, asi 2 dkg cibule, trošku muškátového oříšku, majoránky, pepře a soli.

 

    Úprava nádivky: Žemli ostrouháme, nakrájíme na plátky, namočíme do mléka a vymačkáme. Vepřové ramínko, játra, slaninu a cibuli jemně usekáme, po případě jednou na masovém strojku umeleme, dáme do misky, přidáme vymačkanou žemli a koření, dobře promícháme a postavíme do chladu.

    Postup: Bůček nejdříve opláchneme, osušíme, vykostíme, uděláme do něho otvor (kapsu), který utvnitř osolíme, naplníme nádivkou a zašijeme. Takto upravený  bůček zabalíme do ubrousku, ovážeme pevně motouzem, vložíme do vařícího vývaru, do kterého jsme přidali kosti z bůčku, a pomalým varem vaříme asi dvě hodiny. Uvařený bůček z vývaru vyndáme, a když trochu vychladl, odstraníme motouz a ubrousek, bůček znovu zabalíme do nového ubrousku, opět motouzem pevně ovážeme, vložíme mezi dvě prkénka, zatížíme a postavíme do chladu.

    Studený bůček zbavíme ubrousku a motouzu, nakrájíme na plátky, urovnáme na mísu a vkusně ozdobíme.

    Podáváme jako samostatný pokrm, zejména jako studenou večeři.

    Příloha: chléb, kyselé okurky, zelenina vařená na kyselo, různé saláty ze syrové zeleniny apod.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 3 hodiny.