Vepřová pečeně
Poměr: 80 dkg vepřové pečínky, sůl, kmín, 5 dkg sádla a trochu vývaru.
Postup: Maso z pečínky omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme kmínem. Na pekáč dáme sádlo, odřezky a kosti, na to dáme připravené maso hřbetem dolů. Poléváme je občas vlastní šťávou a ke konci trochu vývaru a pečeme v troubě na každé straně asi tři čtvrti hodiny, celkem tedy asi hodinu a půl. Upečenou pečínku necháme dobře vychladnout. (Tímto způsobem můžeme upravit též maso z plecka, z kýty nebo z ramínka.)
Se šťávy z pečeně odstraníme tuk, přilijeme k ní trochu vývaru, osolíme, povaříme a procezenou šťávu přidáme buď do hnědé krycí rosolové omáčky, nebo ji promícháme s trochou studeného tekutého rosolu a upotřebíme k potření studeného pečeného masa.
Studenou pečínku nakrájíme na plátky, které rozložíme úhledně na podlouhlou mísu a po případě je potřeme šťávou, promíchanou s rosolem. Takto upravenou pečeni ozdobíme buď vějířky z kyselých okurek, nebo zeleninou uvařenou na kyselo, po případě hlávkovým salátem, rosolem apod.
Podáváme ponejvíce jako samostatný pokrm, zejména jako studenou večeři.
Příloha: chléb, saláty všeho druhu, připravované však bez masa, ryb a korýšů.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.