Šunkové trubičky plněné šunkovou pěnou
Potřebné: šunka na plátky nakrájená, šunková pěna ,studený tekutý vinný rosol a zelená petržel, po případě estragonové lístky nebo pod. na zdobení.
Postup: Větší plátky ze šunky nožem přikrojíme do tvaru obdélníků. (Odkrojků použijeme k přípravě šunkové pěn y.) Tyto obdélníky potřeme rosolem, svineme je v trubičky a postavíme do chladu. (Potírání plátků rosolem před jejich stočením má ten význam, že po ztuhnutí rosolu nám trubičky drží pěkně svinuty.) Pak teprve trubičky naplníme šunkovou pěnou, a to nejlépe sáčkem s hvězdičkovitou trubičkou, povrch naplněných trubiček ozdobíme dekorativní ozdobou a přetřeme je rosolem. Takto upraené postavíme opět do chladu. Před podáváním upravíme šunkové trubičky na podlouhlou mísu.
Podáváme jako předkrm nebo jako jídlo po večeři. Takto upravená šunka se též hodí pro studený bufet.
Příloha: bílý chléb, švédská nebo pažitková, po případě remuládová omáčka.