Vepřové kotlety v rosolu

    Poměr: 70 dkg libové vepřové pečínky, sůl, vývar ze zeleniny k úpravě mas, 1/8 litru octa, 4 vepřové nožičky, 2 bílky, ozdoby dekorativní 6 tvořítek tvaru kotlet.

 

    Postup: Maso opatrně z kostí seřízneme, osolíme, dáme do hrnce, přidáme rozseknuté kosti, očištěné, rozseknuté vepřové nožičky, zalijeme vše vývarem dostatečně osoleným, přilijeme ocet a vaříme asi půl druhé hodiny. Maso pak vyjmeme, dáme na talíř a necháme dobře vychladnout. Vepřové nožičky vaříme ještě asi půl hodiny ve vývaru dále.

    Nyní vývar procedíme, tuk s povrchu odstraníme, zkouškou zjistíme, zda má vývar dostatečnou rosolovací schopnost, a není-li tomu tak, přidáme trochu želatiny. Rozšlehanými bílky vývar pak vyčistíme a takto získaný rosol necháme prochladnout.

    Vychladlé maso nakrájíme na kotlety asi centimetr silné. Do skleněných nebo plechových tvořítek tvaru kotlet nalijeme asi půlcentimetrovou vrstvu studeného tekutého rosolu a postavíme do chladu k ztuhnutí. Na ztuhlou vrstvu rosolu pokládáme připravené ozdoby, které předtím namočíme do rosolu, aby se ke ztuhlé vrstvě rosolu, která je v tvořítku, přilepily. Potom nalijeme do tvořítek další vrstvu rosolu asi půl centimetru vysokou a necháme ji rovněž ztuhnout. Pak teprve vložíme do tvořítek připravené kotlety, studeným tekutým rosolem tvořítka dolijeme a necháme ztuhnout. Ztuhlý obsah tvořítek vyklopíme na mísu.

Maso z nožiček nakrájíme na malé kousky, vložíme je do hlubší skleněné misky, zbylým rosolem zalijeme a po ztuhnutí podáváme.

    Vepřové kotlety v rosolu podáváme jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři.

    Příloha: chléb, majonézové omáčky, saláty ze syrové zeleniny, francouzský salát apod.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 3 ½ hodiny.