Vepřová kýta pečená po pařížském způsobu
Poměr: 80 dkg vepřového masa z kýty, sůl, 6 dkg slaniny, 6 dkg uzeného vařeného hovězího jazyka, 2 tvrdé sladkokyselé okurky, 6 dkg sádla, 3 dkg cibule, trochu vývaru. (1/8 litru studeného tekutého rosolu), zelená petržel a ředkvičky na zdobení.
Postup: Maso z vepřové kýty zbavíme tuku a kůže, vykostíme je a osolíme. Slaninu, jazyk a okurky nakrájíme na delší hranolky. Do připraveného masa uděláme po vlákně špičatým nožem zářezy, koncem vařečky je rozšíříme a zastrčíme do nich střídavě hranolky, připravené ze slaniny, a jazyka a z okurky. Takto připravené maso převážeme motouzem.
Na pekáči osmahneme na sádle rozkrájenou cibuli, pak k ní přidáme odkrojky masa, po případě kosti, na to položíme maso a pečeme je v troubě na každé straně asi tři čtvrti hodiny. Během pečení maso občas poléváme vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě trochu vývaru. Upečenou kýtu vyndáme a necháme dobře vychladnout. (Se šťávy odstraníme tuk, přilijeme trošku vývaru, osolíme, povaříme, procedíme a vychladlou šťávu promícháme s trochou studeného tekutého rosolu. Takto upravenou šťávou můžeme potřít pečeni.)
S vychladlé kýty odstraníme motouz, maso nakrájíme na plátky a rozložíme je vkusně na mísu.
Ozdobíme zelenou petrželí, ředkvičkami apod.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: chléb, saláty všeho druhu připravené bez mas, ryb a korýšů, zelenina vařená na kyselo, octová omáčka apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 3 ½ hodiny.