Uzené maso vařené
Poměr: ¾ kg uzeného masa a voda.
Postup: Uzené maso opláchneme, vložíme do vařící neosolené vody a přibližně půl druhé až dvě hodiny vaříme. Uvařené, měkké maso vyndáme a necháme dobře vychladnout.
Vaříme-li uzené maso v neosoleném vývaru ze zeleniny, získáme tím zároveň dobrou polévku, do které pak zavaříme krupici.
Studené uzené maso nakrájíme na plátky, urovnáme na mísu a ozdobíme vějířky nakrájenými z kyselých okurek.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: černý (žitný) chléb, hořčice nebo nastrouhaný křen, po případě saláty ze syrové zeleniny, zejména salát z červeného zelí, zelenina vařená na kyselo, bramborový salát apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.