Vepřová žebírka pečená na roštu, obložená

    Poměr: 6 vepřových žebírek, sůl, 10 dkg oleje, 3 dkg strouhané housky, 6 kyselých okurek, 2 na tvrdo uvařená vejce, 2 červené nakládané papriky, květák uvařený na kyselo, ¼ litru studeného tekutého rosolu a hlávkový salát.

 

    Postup: Vepřová žebírka na okraji několikrát nařízneme, naklepeme, osolíme, potřeme olejem (nebo posypeme žebírka strouhanou houskou a pokapeme olejem) a na roštu po obou stranách do hněda upečeme. Pečení trvá celkem asi deset minut. Nemáme-li rošt, pak připravená žebírka pouze osolíme a pečeme je na pánvi v rozpáleném oleji. Upečená, vychladlá žebírka ozdobíme na povrchu kyselou okurkou, na plátky nakrájeným vařeným vejcem, nakládanou paprikou a růžičkaou květáku uvařeného na kyselo, přetřeme vše rosolem a postavíme do chladu. Když rosol ztuhl, upravíme žebírka vzhledné na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem.

    Podáváme jako samostatný pokrm.

    Příloha: bílé pečivo, majonéza okořeněná nebo majonézová omáčka, po případě černý kořen s majonézou apod.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.