Vepřové kotlety se šunkovou pěnou

 

    Poměr: 6 vepřových kotlet, sůl, paprika, 5 dkg sádla, vývar ze zeleniny, 36 dkg šunkové pěny ,ozdoby dekorativní ,1/8 litru studeného tekutého rosolu, 6 rajských jablek plněných chřestovou majonézou a 20 dkg tuhého rosolu.

 

    Postup: Vepřové kotlety úhledně přiřízneme, na okraji je nakrojíme, lehce naklepeme, osolíme, posypeme slabě paprikou a na obou stranách v rozpáleném sádle krátce opečeme. Potom kotlety podlijeme trochou vývaru, zakryjeme pokličkou a dusíme do měkka. To trvá asi deset až patnáct minut. Udušené, vychladlé kotlety potřeme na jedné straně asi půlcentimetrovou vrstvou šunkové pěny. (Šunkovou pěnu nanášíme na kotlety nožem, který občas namočíme do horké vody a kterým pěnu na kotletách pěkně uhladíme.) Takto potřené kotlety dáme do chladu ztuhnout. Pak povrch potřených kotlet ozdobíme dekorativní ozdobou, přetřeme sudeným tekutým rosolem a opět postavíme do chladu. Před podáváním rozložíme upravené kotlety věncovitě na okrouhlou mísu a do středu dáme rajská jablka, plněná chřestovou majonézou. Okraj kotlet ozdobíme jemně rozsekaným rosolem.

    Podáváme jako samostatný pokrm. Tato mísa se též dobře hodí pro studený bufet.

    Příloha: bílé pečivo.

 

    Pro 6 osob.

                                                                                                                        Úprava trvá 2 hodiny