Huspenina z vepřového masa
Poměr: ½ kg vepřového masa z plece nebo z hlavy, 1 vepřové kolínko, 4 vepřové nožičky, sůl, ¼ litru octa, voda podle potřeby, 8 dkg mrkve, 8 dkg pastináku nebo kořenové petržele, 5 dkg celeru, 8 dkg cibule, 8 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, trochu tymiánu a 1 bobkový list. Na ozdobení: 1 cibule, zelená petržel a buď trochu červené řepy, anebo 1 nakládaná červená paprika.
Postup: Opláchnuté maso a opláchnuté rozseknuté nožky a koleno dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby vše bylo potopeno, osolíme a vaříme asi půl druhé hodiny. Přidáme koření, ocet a očištěnou zeleninu a vaříme tak dlouho, až je maso měkké. To trvá celkem dvě až dvě a půl hodiny. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme je do hlubší skleněné misky.
Kosti z nožek a kolena vložíme znovu do vývaru a vyvaříme ještě asi půl hodiny. Pak vývar procedíme, tuk s povrchu odstraníme, vývar nalijeme na nakrájené maso v misce a postavíme do chladu k ztuhnutí.
Chceme-li vývar neboli rosol mít čirý, pročistíme jej dvěma až třemi syrovými bílky. Před podáváním ozdobíme okraj huspeniny jemně nakrájenou cibulkou, na kterou položíme ve stejné vzdálenosti od sebe snítky zelené petržele.Ke každé snítce přiložíme malé kolečko nebo čtvereček vykrojený z červené řepy nebo papriky.
Podáváme jako samostatný pokrm, zejména k večeři.
Příloha: černý (žitný) chléb, ocet, po případě olej, kyselá okurka apod.
Pro 8 – 10 osob.
Úprava trvá 4 hodiny.