Šunka v rosolové majonéze

    Poměr: 40 a 10 dkg libové šunky, sůl, trochu bílého pepře, několik kapek worcesterové omáčky, 2 kyselé okurky, ¼ litru rosolové majonézy, 2/10 litru studeného tekutého rosolu, 1 pestřec nebo lanýž. – Tvořítko tvaru polokoule obsahu ¾ litru, kornoutky ze šunky, tuhý rosol, hlávkový salát a citron na zdobení.

 

    Postup: 40 dkg šunky na masovém strojku umeleme a sítem prolisujeme. Prolisovanou šunku dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme worcesterovou omáčku, dobře promícháme a postavíme do chladu.

    Zbylou šunku a kyselé okurky nakrájíme na stejnoměrné kostičky a přimícháme k prolisované šunce. Do směsi zamícháme tekutou rosolovou majonézu a takto připravenou směs nalijeme do tvořítka vylitého tenkou vrstvou rosolu a ozdobeného lanýžem nebo pestřecem. Postavíme do chladu a necháme ztuhnout.

    Ztuhlý obsah tvořítka vyklopíme na okrouhlou mísu. Kolem takto upravené šunky dáme kornoutky ze šunky naplněné jemně rozsekaným rosolem, hlávkový salát a na dílky nakrájený citron.

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílé pečivo a zeleninové saláty připravené s majonézou.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.