Vepřový bůček nadívaný, pečený

    Poměr: ¾ kg vepřového bůčku, sůl, kmín, 4 dkg sádla a trochu vývaru z kostí Na nádivku: 6 dkg másla, 3 žemle, 1/8 litru mléka, 1 vejce, 1 žloutek, trochu muškátového květu a zelené petržele, 4 dkg strouhané housky, sůl a pepř.

 

    Úprava nádivky: V misce utřeme do pěny máslo, vejce, žloutek a strouhanou housku. Ke směsi přidáme v mléce namočené, dobře vymačkané a prolisované žemle, muškátový květ, jemně nakrájenou zelenou petržel, sůla pepř a dobře vše promícháme. Připravenou nádivku postavíme do chladu.

    Postup: Bůček nejdříve opláchneme, osušíme, vykostíme, uděláme do něho otvor (kapsu) – viz Telecí hrudí nadívané, tento otvor uvnitř osolíme, naplníme nádivkou a zašijeme. Naplněný bůček osolíme a s kmínem posypeme jen na spodní straně (ne kůžičku.)

    Do pekáče dáme sádlo, kosti a odpady, položíme na ně připravený bůček kůžičkou dolů, podlijeme trochou vývaru a pečeme tak dlouho, až nám kůžička změkne, tj. asi tři čtvrti hodiny. Bůček pak obrátíme a kůžičku nakrojíme na úzké proužky nebo na čtverečky, ubrouskem ji dobře osušíme a silně posolíme. Bůček pečeme dále asi tři čtvrti hodiny. (Celkem jej pečeme asi půl druhé hodiny.) Při dalším pečení nesmíme kůžičku polévat šťávou, neboť bychom splachovali sůl a upečená kůžička by nechřupala. Upečený vychladlý bůček nakrájíme na plátky, upravíme je vkusně na podlouhlou mísu a ozdobíme hlávkovým salátem, po případě zelenou petrželí, ředkvičkami, rajským jablkem apod.

    Podáváme hlavně jako samostatný pokrm, zejména k večeři.

    Příloha: chléb, kyselé okurky, bramborový salát, saláty ze syrové zeleniny apod.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.