Šunka v rosolu
Potřebné: šunka na plátky nakrájená a stduený tekutý, pokud možno vinný rosol. Majonéza ke zdobení, hroznové víno a tuhý rosol. – Menší pekáč s rovným dnem.
Postup: Na dno pekáče nalijeme asi půlcentimetrovou vrstvu rosolu a necháme ji ztuhnout. Na ztuhlou vrstvu rosolu rozložíme, a to po celé jeho ploše, šunku nakrájenou na plátky, předem namočenou do rosolu, a opět necháme ztuhnout. Nyní na šunku nalijeme asi půlcentimetrovou vrstvu rosolu a když ztuhne, znovu po celé ploše rozložíme šunku předem v rosolu namočenou. Když nám přituhla, nalijeme na ni opět asi půlcentimetrovou vrstvu rosolu a dáme do chladničky ztuhnout. Takto zalitou šunku v rosolu podélně nožem rozpůlíme a obě půlky napříč nakríjíme na řezy, z pekáče je opatrně vyndáme a urovnáme vkusně na mísu. Na střed každého řezu vystříkneme hvězdičku z majonézy a do ní posadíme bobuli hroznového vína. Kolem řezů upravených na míse nasypeme jemně rozsekaný rosol.
Podáváme jako předkrm anebo jako jídlo po večeři. Takto upravená šunka se též hodí pro studený bufet.
Příloha: bílé pečivo, majonéza okořeněná nebo tatarská omáčka, po případě pažitková omáčka. Také zeleninové saláty připravované s majonézou jsou vhodnou přílohou.