Úhoř marinovaný, pečený

    Poměr: 1,20 kg úhoře, citronová šťáva, sůl, pepř, 10 dkg oleje.

    Na marinádu: ½ l octa, ¼ l vody, olej, který nám zbyl po pečení, sůl, zcela málo šalvěje, 2 bobkové listy, 8 zrnek pepře vcelku, 6 zrnek nového koření, 10 dkg jemně nakrájené cibule a kousek citronové kůry.

 

    Postup: Úhoře nestahujeme, pouze ho solí odrhneme a nakrájíme na sedm cm dlouhé kusy, které zbavíme vnitřností a blan. Takto připraveného úhoře pokapeme citronovou šťávou, do každé porce vetřeme sůl a pepř a necháme asi hodinu odležet. Odleželého úhoře pečeme na oleji asi 15 minut. Upečeného vyndáme a necháme vychladnout.

    Do hrnce nalijeme ocet, vodu a olej, přidáme zcela málo soli, koření, jemně nakrájenou cibuli a kousek citronové kůry, asi dvacet minut vše povaříme a pak sítem prolijeme. Uvařenou marinádu necháme vychladnout.

    (K přípravě marinády můžeme vzít místo vody bílé víno, které však přidáváme až do povařené, vychladlé marinády.)

    Upečeného a vychladlého úhoře narovnáme do kamenného hrnce, polijeme ho studenou marinádou, zakryjeme a postavíme na dva dny do chladné místnosti. Před podáváním úhoře upravíme do hlubší skleněné misky a vkusně ozdobíme.

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři. Příloha: chléb.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.