Kapr marinovaný (italský způsob)

 

    Poměr: 6 porcí šupinatého kapra, sůl, 1 litr vody, 1/16 litru octa, 10 dkg na kolečka nakrájené cibule, 8 zrnek pepře, trochu bazalky a šalvěje. – 60 dkg francouzského salátu, 20 dkg majonézy s rajským protlakem, 2 na tvrdo uvařená vejce, 2 tvrdší rajská jablka a zelená petržel.

 

    Postup: Porce kapra zbavené šupin omyjeme a osolíme. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl, ocet, cibuli a koření a přivedeme do varu, vložíme do toho připraveného kapra a pomalým varem vaříme 18 minut. Pak necháme vše vychladnout, vychladlé porce kapra vyndáme a z jednotlivých porcí opatrně odstraníme větší kosti.

    Na podlouhlou mísu na ryby si upravíme podstavec z francouzského salátu, vkusně na něj rozložíme porce kapra a polijeme je majonézou, rozředěnou 1/16 litru rybího vývaru. Polité porce kapra posypeme ještě prolisovaným žloutkem a okraj podstavce jemně rozsekaným bílkem. Do obou konců upravené mísy zasadíme po jednom omytém rajském jablku a přiložíme k nim zelenou petržel.

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři. Příloha: chléb.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.