Pstruzi pečení marinovaní

    Poměr: 6 pstruhů, 6 dkg másla nebo margarinu, sůl, trochu citronové šťávy a zelená petržel.

    Na marinádu: ¼ litru octa, 1/8 litru vody, 4 dkg cibule, kávová lžička kapar, kousek citronové kůry, trochu soli, pepře a 1/16 litru oleje.

 

    Postup: Menší pstruhy vykucháme, dobře vymyjeme, na obou bocích uděláme dva až tři zářezy nožem, aby se při pečení nezkroutili, pokapeme je citronovou šťávou, posypeme jemně nakrájenou zelenou petrželí a postavíme na 20 minut do chladu. Pak pstruhy osolíme a v rozpáleném másle je opatrně asi deset minut pečeme. Upečené pstruhy narovnáme do porcelánové misky a necháme je vychladnout. Do hrnku dáme ocet, vodu, cibuli, kapary, citronovou kůru, sůl a pepř, trochu směs povaříme a procedíme. Do vychladlé směsi přimícháme olej. Touto marinádou polijeme vychladlé pstruhy a postavíme je nejméně na tři hodiny do chladna. Před podáváním upravíme marinované pstruhy do hlubší skleněné misky a ozdobíme je zelenou petrželí.

    Podáváme jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílé pečivo, zeleninové saláty apod.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.