Losos vařený vcelku, upravený na míse
Poměr: Losos vážící asi 2 ½ kg, voda, sůl, 30 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 10 dkg cibule, 2 bobkové listy, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, tymián, kousek citronové kůry a asi 1/8 litru octa. – ¾ l studeného tekutého rybího rosolu, 2 citrony, na zdobení dušené hlavičky žampionů, estragonové lístečky, lanýž (nebo pestřec) a vařený bílek.
Za příkrm: 10 vajec obložených kaviárem a 10 vajec obložených uzeným lososem.
Postup: Očištěného a vykuchaného lososa zbavíme žaber, osolíme, položíme na dírkovanou vložku rybí vaničky hřbetem vzhůru, přivážeme ho tenkým motouzem k vložce a takto připraveného vložíme do rybí vaničky.
Na rybu nalijeme tolik studené vody, aby byla potopena, přidáme sůl, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření a ocet. Vodu přivedeme zvolna do varu a nedopustíme, aby se vařila klokotem, neboť rybí maso by popraskalo. Lososa vaříme na okraji plotny pomalým varem asi tři čtvrti hodiny. Lososa vychladlého ve vývaru pak s vložkou vyndáme, motouz odstraníme a s ryby opatrně sloupneme kůžičku. Lososa potřeme studeným tekutým rosolem a hřbet ryby posázíme dušenými hlavičkami žampionů, k nimž přiložíme estragonové lístečky. Na boční strany ryby přilepíme střídavě kolečka vykrájená z bílků a z lanýžů a celou rybu ještě znovu přetřeme rosolem. .Takto připravenou rybu postavíme do chladu. Na podlouhlou mísu na ryby nalijeme asi centimetr vysokou vrstvu rybího rosolu. Na ztuhlý rosol položíme uvařeného ozdobeného lososa. Se stran pak přiložíme vajíčka obložená kaviárem a lososem, a mezi vajíčka vložíme dílky citronů. (Tímto způsobem vaříme i jiné druhy sladkovodních ryb vcelku.) Podáváme jako předkrm nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: bílé pečivo, majonéza okořeněná nebo majonézové omáčky.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 3 ½ hodiny