Lipan pečený, s rýžovým salátem

    Poměr: 6 lipanů, 6 dkg másla nebo margarín, sůl, jemně nakrájená pažitka a trochu citronové šťávy. – ¼ litru tatarské omáčky a 70 dkg rýžového salátu obyčejného, hlávkový salát a rajská jablka na zdobení.

 

    Postup: Lipany vykucháme, očistíme hlavu a ocas odřízneme a ryby v půlce překrojíme. Takto připravené porce pokapeme citronovou šťávou, posypeme pažitkou a necháme asi dvacet minut v chladu stát. Potom je osolíme, v rozpáleném tuku pomalu pečeme deset minut a necháme vychladnout. Na podlouhlou mísu si upravíme podstavec z rýžového salátu, položíme na něj upečené porce lipanů a vše polijeme tatarskou omáčkou. Okraj podstavce ozdobíme hlávkovým salátem a na dílky nakrájenými rajskými jablky. Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílé pečivo a bílé víno.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.