Bělice vařené, s cibulovou omáčkou.
Poměr: 6 bělic, 1 litr vody, sůl, 1/16 litru octa, 6 dkg na kolečka nakrájené cibule, 1 hřebíček, trochu bazalky. – Hlávkový salát a ¼ litru cibulové omáčky.
Postup: Bělice vykucháme a hlavy odkrojíme. Pak bělice opláchneme, osolíme a složíme je do ubrousku nebo do mulu.
Do kastrolu dáme vodu, sůl, ocet, cibuli, hřebíček a bazalku a čtvrt hodinu povaříme. Potom bělice s ubrouskem ponoříme do vroucí okořeněné vody a vaříme je pomalým varem asi šest minut a pak kastrol s plotny odstavíme. Když vše vychladlo, vyndáme ubrousek s rybami a bělice opatrně přendáme na listy hlávkového salátu, rozloženého na míse. Cibulovou omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. (Tímto způsobem můžeme upravovat i jiné ryby třetí jakosti, jako podoustve, tlouště, proudníky, parmy atd.)
Podáváme jako samostatný pokrm. Příloha: bílý chléb.
Pro 6 osob.
Úprava trvá půl hodiny.