Kotlety z lososa

    Poměr: 6 plátků lososa asi z 2 cm silných, trochu octa, 1 l vody, sůl, 6 dkg cibule, bobkový list, 5 zrnek nového koření a 5 zrnek pepře vcelku, 1/8 litru tekutého studeného rybího rosolu , na zdobení citronová kůra, pažitka a kyselá okurka, 60 dkg francouzského salátu, citron a hlávkový salát.

 

    Postup: Plátky lososa rozpůlíme, páteřní kost odstraníme, půlky přikrojíme do tvaru kotlet, pokapeme je octem a postavíme do chladu. Do osolené vody přidáme asi dvě polévkové lžíce octa, nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření a pepř a přivedeme do varu. Kotlety z lososa osolíme, vložíme je do vařící se vody, opatrně deset až dvanáct minut povaříme a necháme ve vývaru vychladnout. Z vychladlých kotlet sloupneme postranní kůžičku, kotlety dáme na drátěnou podložku a na každou kotletu uděláme květinovou ozdobu z citronové kůry, pažitky a kyselé okurky.     .Ozdobené kotlety přetřeme studeným tekutým rybím rosolem a postavíme do chladu, aby ztuhly. Na podlouhlou mísu na ryby upravíme podstavec z francouzského salátu a vkusně na něj rozložíme kotlety z lososa. Okraj podstavce ozdobíme hlávkovým salátem a na dílky nakrájeným citronem. Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílé pečivo a majonéza nebo majonézové omáčky.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.