Candát vařený, se zeleninou
Poměr: 1 ½ kg candáta, asi 1 ½ litru vody, sůl, 30 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 10 dkg cibule, 1/16 litru octa, 6 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, tymián, 2 bobkové listy nebo trochu bazalky. – ¼ litru remuládové omáčky, 10 dkg majonézy ke zdobení, trochu nakládané červené řepy a zelená petržel.
Postup: Do osolené vody přilijeme ocet, přidáme na jemné nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, a koření (koření svážeme do malého plátěného hadříčku, abychom je pak mohli snadno z vývaru vyjmout). Tuto směs vaříme asi třicet minut. Vykuchaného, očištěného candáta nakrájíme na porce, osolíme, vložíme do vařící zeleninové vody a pomalým varem vaříme deset minut. Potom nádobu s porcemi candáta odstavíme a necháme je ve vývaru vychladnout. Vychladlé porce candáta z vývaru vyndáme, odstraníme koření a zeleninu scedíme.
Dobře okapanou zeleninu rozložíme na podlouhlou rybí mísu, položíme na ni porce candáta a vše polijeme remuládovou omáčkou. Na povrch jednotlivých porcí vystříkneme hvězdičku z majonézy ke zdobení a zasadíme do ní kousek červené řepy. K hvězdičce přiložíme kousek zelené petržele. (Z rybího vývaru si můžeme zhotovit rybí rosol.)
Podáváme jako předkrm nebo jako samostatný pokrm. Příloha: bílé pečivo.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.