Losos vařený, s kaviárem
Poměr: Střední část lososa (asi 1 kg) vcelku, trochu citronové šťávy, sůl, voda, 20 dkg zeleniny (petržel, mrkev, celer), 5 dkg cibule, trochu bazalky a šalvěje. – 1/8 litru růžové krycí rosolové omáčky , 1/8 litru tekutého studeného rybího rosolu, kaviár, zelený hrášek, vařený bílek a ¼ kg tuhého rosolu.
Postup: Střední část lososa omyjeme, ponecháme vcelku, pokapeme citronovou šťávou a postavíme na hodinu do chladu. Do hlubšího kastrolu dáme vodu, sůl, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, bazalku a šalvěj a směs asi půl hodiny povaříme. Nyní lososa osolíme, vložíme do vařícího zeleninového vývaru tak, aby v něm byl potopen, a opatrně asi 25 minut vaříme. Uvařeného lososa necháme ve vývaru vychladnout. Vychladlého vyndáme, položíme na drátěnou podložku hřbetem vzhůru, kůži sloupneme, maso polijeme růžovou krycí rosolovou omáčkou a postavíme do chladničky k ztuhnutí. Po ztuhnutí krycí omáčky uděláme na hřbetě proužek z kaviáru, vedle něho po obou stranách proužek ze zeleného vařeného hrášku a vedle hrášku uděláme další proužky z jemně rozsekaného bílku. Takto ozdobeného lososa potřeme studených tekutým rosolem a postavíme opět do chladu. Pak lososa posadíme na mísu a kolem něho dáme trojúhelníky, vykrájené z tuhého rosolu. Podáváme jako předkrm a jako samostatný pokrm.
Příloha: bílé pečivo, žampionový salát, majonéza nebo majonézové omáčky.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.