Mník vařený s bylikovooctovou omáčkou

    Poměr: 1 ½ kg mníků, sůl, pepř, 1 ½ l vody, 1/16 litru octa, 15 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 5 dkg cibule, bobkový list, 4 zrnka nového koření, 4 zrnka jalovce, trochu tymiánu a ¼ litru bylinkovooctové omáčky .

    Postup: Mníkům odstřihneme ploutve, hrubou solí ryby odrhneme, vykucháme, dobře vymyjeme a rozdělíme na porce. Potom je trochu osolíme, opepříme, pokapeme octem a necháme v chladu asi půl hodiny odležet. Pak dáme do nádoby osolenou a okyselenou vodu, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, vložíme koření a asi půl hodiny vše povaříme. Do povařeného zeleninového vývaru vložíme připravenou rybu a pomalým varem vaříme asi 15 minut. Uvařenou rybu necháme ve vývaru vychladnout. Vychladlou narovnáme do skleněné misky, proložíme scezenou zeleninou a zalijeme bylinkovooctovou omáčkou, do které jsme zamíchali trochu vývaru z ryb. Hotový pokrm postavíme do chladna a druhý den podáváme.

    Játra z mníků můžeme vařit společně s rybou. (Místo vaření můžeme také mníka opéci na tuku a upečeného vychladlého zalít bylinkovooctovou omáčkou.)

    Podáváme jako samostatný pokrm.

    Příloha: chléb.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.