Sumec se sardelemi

    Poměr: 6 řízků z mladého sumce, 12 sardelí, šťáva z 1 citronu, trochu mletého zázvoru, trochu zelené petržele, sůl, 4 dkg slaniny, 4 dkg cibule, ½ litru rybího nebo zeleninového vývaru, 60 dkg salátu z mixed-pickles  a hlávkový salát.

 

    Postup: Řízky ze sumce protáhneme proužky ze sardelí, pokapeme citronovou šťávou, posypeme jemně nakrájenou zelenou petrželí a malounko zázvorem a takto upravené dáme asi na hodinu do chladu. Slaninu nakrájíme na kostky, dáme do kastrolu, přidáme jemně nakrájenou cibuli, trochu ji zpěníme, na to položíme připravené osolené řízky ze sumce, podlijeme vývarem, zakryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut. Maso zkoušíme tak, že je propíchneme špejlí, abychom se přesvědčili, zda je již měkké. Udušené řízky, jsou-li trošku pokroucené, zatížíme ještě teplé prkénkem a necháme ve vývaru vychladnout.

    Vychladlé řízky upravíme na podlouhlou mísu asi takto: Nejdříve dáme na jeden konec mísy trochu salátu, na něj šikmo položíme jeden řízek, opět dáme trochu salátu a na něj opět řízek, a tak střídavě pokračujeme, až jsou všechny řízky na míse narovnány. Takto upravenou mísu ozdobíme hlávkovým salátem.

    Podáváme jako samostatný pokrm. Příloha: chléb všeho druhu.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.