Kapr vařený na modro

 

    Poměr: 1 ½ kg kapra, 1 ½ l vody, sůl, 1/16 l octa, 20 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 5 dkg cibule, 15 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list a tymián. (Koření, které vkládáme současně se zeleninou do vody, dáme do čistého plátěného hadříčku, který ovážeme motouzem.) – 1/8 l tekutého studeného rybího rosolu, 1 na tvrdo uvařené vejce, 1 kyselá okurka a hlávkový salát.

 

    Postup: Do vody dáme sůl, ocet, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, přidáme koření a tuto směs necháme asi půl hodiny povařit. Zatím vezmeme hladkého kapra, vykucháme ho, nakrájíme na porce. Porce omyjeme a osolíme a vložíme do vařící zeleninové vody. Necháme přejít var, pak nádobu s rybou stáhneme na okraj plotny a pomalu vaříme asi osmnáct minut. Uvařené porce kapra necháme ve vývaru vychladnout.

    Vychladlé porce kapra z vývaru vyndáme, větší kosti z jednotlivých porcí opatrně odstraníme a porce položíme na drátěnou podložku, potřeme je studeným tekutým rybím rosolem a ozdobíme je kolečkem z uvařeného vejce a kyselé okurky. Znovu vše přetřeme rosolem a postavíme do chladu.

    Zeleninu procedíme, raneček s kořením odstraníme a dobře okapanou zeleninu dáme na podlouhlou mísu na ryby, na zeleninu položíme rosolem potřeného kapra a ozdobíme hlávkovým salátem. Podáváme jako předkrm i jako samostatný pokrm.

    Příloha: bílý chléb, majonéza okořeněná, po případě majonézová omáčka.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.