Kapr marinovaný (třeboňský způsob)

    Poměr: 6 porcí kapra (lépe se hodí kapr šupinatý, jehož kůže je po odstranění šupin daleko tenčí než u kapra hladkého), sůl, 6 dkg oleje a 2 dkg kapar.

Na marinádu: ½ l vinného octa, 3/8 litru rybího vývaru nebo vody, 8 dkg cibule nakrájené na kolečka, kousek citronové kůry, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy a sůl.

 

    Postup: Omyté porce kapra zbaveného šupin osolíme a upečeme na rozpáleném oleji do růžova. Trvá to asi deset až dvanáct minut. Upečené necháme okapat na sítě.

    Do hrnce dáme ocet, rybí vývar zhotovený z odpadků ryb nebo vodu, cibuli, citronovou kůru, koření a sůl, dvacet minut povaříme a necháme vychladnout.

    Upečené, vychladlé porce kapra narovnáme do kamenné nádoby, posypeme je kaparami, zalijeme připravenou marinádou, zakryjeme a postavíme na dva dny do chladu. Před podáváním upravíme marinovaného kapra do hlubší misky a vkusně ozdobíme.

    Podáváme jako předkrm i jako samostatný pokrm. Příloha: chléb.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.