Pstruzi dušení na slanině (po anglicku)

    Poměr: 6 pstruhů, 1/8 litru bílého vína, 1/8 litru rybího vývaru, 4 dkg slaniny, 5 dkg mrkve, 5 dkg cibule, bobkový list, trochu tymiánu, pepře, soli a zelené petržele, 3 a 5 dkg másla.

 

    Postup: Pstruhy po vykuchání a vyjmutí vnitřností čistě vymejeme a buď jim dvakrát, nebo třikrát prostřihneme páteř s břišní strany, anebo jimi prostrčíme špejli, aby se při dušení nezkroutili. Do kastrolu dáme 3 dkg másla, přidáme k němu na kostičky nakrájenou slaninu, mrkev a cibuli, dále bobkový list, tymián a jemně nakrájenou zelenou petržel. Vše necháme trochu osmahnout. Potom směs osolíme, opepříme, podlijeme vínem a vývarem, přidáme osolené pstruhy a pomalu je po obou stranách dusíme celkem asi pět minut. Pak kastrol se pstruhy sundáme s plotny a necháme vše vychladnout. Vychladlé pstruhy vyndáme, sloupneme s nich kůžičku, odkrojíme hlavu a ocas, pak je opatrně rozpůlíme a odstraníme páteř. Takto upravené filé rozložíme do nízké ohnivzdorné misky, polijeme je rozpuštěným máslem a vložíme asi na patnáct minut do středně teplé trouby.

    Po vyndání z trouby necháme filé ze pstruhů dobře vychladnout. Před podáváním je posypeme jemně nakrájenou zelenou petrželí. (Procezenou šťávu, ve které jsme pstruhy dusili, můžeme použít k přípravě rybí krycí rosolové omáčky.)

    Podáváme jako předkrm. Příloha: bílé pečivo a ořechový křen.

 

    Pro 6 osob.

                                                                                                                                    Úprava trvá půl hodiny