Líni vaření, s rajskými jablky

    Poměr: 6 menších línů, sůl, 1 litr vody, 1/16 litru octa, 8 dkg cibule, bobkový lis, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření. – ¼ litru octové omáčky ,5 tvrdších rajských jablek a hlávkový salát.

 

    Postup: Do kastrolu dáme vodu, sůl, ocet, nakrájenou cibuli, koření a přivedeme vše do varu. Línky vykucháme, omyjeme, páteř s břišní strany několikrát prostřihneme, aby se nám líni při vaření nezkroutili, osolíme je, vložíme do vařící okořeněné vody a asi dvanáct minut povaříme. Ve vývaru vychladlé línky pak vyndáme, hlavu a ocas odkrojíme a kůžičku z nich opatrně sloupneme. Na dno skleněné misky narovnáme polovic na kolečka nakrájených rajských jablek, úhledně na ně rozložíme uvařené línky a polijeme vše octovou omáčkou. Vnitřní okraj mísy ozdobíme věncovitě zbylými, rovněž na kolečka nakrájenými rajskými jablky a na nudličky nakrájeným hlávkovým salátem.

    Podáváme jako samostatný pokrm. Příloha: chléb.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.