Okouni s tatarskou omáčkou

 

    Poměr: 6 okounů, voda, sůl, 4 dkg másla, jemně nakrájená zelená petržel, šťáva z půlky citronu, 1/8 litru bílého vína. – 60 dkg salátové kaše ,15 dkg nakládané červené řepy a ¼ litru tatarské omáčky.

 

    Postup: Vykuchané okouny vložíme asi na čtyři minuty do vařící osolené vody, potom je vyjmeme, kůži z nich sloupneme a hlavu a ocas odkrojíme. Potom okouny trochu posolíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme jemně nakrájenou zelenou petrželí, vložíme je do rozpuštěného másla, podlijeme vínem a dusíme asi osm minut. Podušené okouny vyndáme na talíř a necháme je vychladnout.

    Na okrouhlou plochou mísu upravíme podstavec ze salátové kaše, na kterou rozložíme vějířovitě dušené okouny. Okraj salátového podstavce ozdobíme červenou řepou uvařenou na kyselo a nakrájenou na kolečka, tatarskou omáčku rozředíme trochou rybího vývaru a podáváme zvlášť v omáčníku.

    Podáváme jako předkrm nebo jako samostatný pokrm. Příloha: bílý chléb.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.