Svíčková pečeně po anglicku
Poměr: 80 dkg očištěné a odblaněné svíčkové, sůl, pepř, 8 a 6 dkg sádla, trochu vývaru a 1/16 litru studeného tekutého rosolu. Zelená petržel na zdobení.
Postup: Svíčkovou osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme osm dkg sádla, do horkého vložíme připravenou svíčkovou a prudce ji na všech stranách opečeme, a to celkem asi deset minut. Pak dáme svíčkovou na pekáč, přidáme šest dkg sádla a šťávu z opečené svíčkové a pečeme v horké troubě půl hodiny. Občas pečeni poléváme vypečenou šťávou. Je-li toho zapotřebí, podlijeme pečeni při dopékání trochou vývaru. Upečenou svíčkovou pak vyndáme a necháme ji důkladně vychladnout.
Z povrchu šťávy z pečeně odstraníme tuk, přilijeme k ní trochu vývaru, osolíme, povaříme, procedíme a necháme vychladnout.
Upečenou a dokonale vychladlou svíčkovou nakrájíme na plátky, urovnáme je na misku a přetřeme je šťávou z pečeně, do které jsme zamíchali trochu studeného tekutého rosolu. Takto upravenou svíčkovou pečeni postavíme do chladu. Před podáváním ji ozdobíme zelenou petrželí nebo hlávkovým salátem, po případě kyselou okurkou.
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.
Příloha: chléb, majonéza okořeněná nebo majonézová omáčka, francouzský nebo zeleninový salát, po případě plněná rajská jablíčka.
Pro 6 – 10 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.