Svíčková pečeně v lístkovém těstě
Poměr: 80 dkg očištěné a odblaněné svíčkové, sůl, pepř, 8 dkg sádla, ¼ kg lístkového těsta ,1 žloutek na potření a zelená petržel na zdobení.
Postup: Svíčkovou osolíme, opepříme a v horkém sádle prudce opečeme na všech stranách, celkem patnáct minut, a necháme vychladnout.
Z lístkového těsta vyválíme obdélník, vychladlou upečenou svíčkovou do něho zabalíme a potřeme žloutkem. Z odpadků lístkového těsta si vykrájíme asi pět koleček o průměru tří centimetrů, tato kolečka položíme navrch zabalené svíčkové a rovněž je potřeme žloutkem.
Takto upravenou svíčkovou přendáme na plech, vložíme do horké trouby a 26 minut ji pečeme. Upečenou svíčkovou z trouby vyndáme a necháme dokonale vychladnout.
Vychladlou svíčkovou nakrájíme na plátky, vkusně rozložíme na mísu a ozdobíme zelenou petrželí.
Podáváme ke všem příležitostem.
Příloha: chléb, majonéza okořeněná nebo majonézová omáčka, různé zeleninové saláty apod.
Pro 6 – 10 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.