Sekaná pečeně

    Poměr: 35 dkg hovězího masa (zadní libové nebo ze svíčkové), 25 dkg vepřového masa prorostlého, 1 vejce, 2 žemle, 1/8 litru mléka, 15 dkg slaniny, sůl, pepř, majoránka, trochu zelené petržele, 2 dkg cibule, 3 a 8 dkg sádla, 2 polévkové lžíce vody, 3 dkg strouhané housky a trochu vývaru. – Salátová kaše , kyselé okurky a ředkvičky na zdobení.

 

    Postup: Očištěné a omyté maso dvakrát umeleme na masovém strojku. Přidáme k němu v mléce namočené žemle, dobře vymačkané a prolisované, sůl, pepř, majoránku, vejce, na velké kostky nakrájenou slaninu, jemně usekanou a na sádle osmahnutou cibuli, zelenou petržel a vodu a směs dobře propracujeme. Ze směsi utvoříme na vále houskou posypaném šišku, dáme ji na pekáč, polijeme horkým sádlem, pečeme pomalu v troubě asi jednu hodinu a poléváme ji občas vlastní štávou. Je-li zapotřebí, podlijeme při dopékání sekanou pečeni trochou vývaru. Upečenou sekanou z pekáče vyndáme a necháme vychladnout. (Ze šťávy odstraníme mastnotu, přilijeme trochu vývaru, osolíme, povaříme, přecedíme a přimícháme ji buď do hnědé krycí rosolové omáčky, anebo vychladlou promícháme studeným tekutým rosolem a pak ji potřeme stduenou sekanou pečeni.)

    Vychladlou sekanou pečeni nakrájíme na plátky, které urovnáme na podlouhlou mísu a ozdobíme salátovou kaší, ředkvičkami a kyselými okurkami.

    Podáváme jako samostatný pokrm, zejména k večeři.

    Příloha: chléb všeho druhu a zeleninové saláty.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.