Roštěnec pečený po anglicku (rostbíf)
Poměr: 1 kg odleželého, očištěného a odblaněného masa z nižší strany roštěnce, sůl, pepř, 8 a 6 dkg sádla, 2 dkg másla, trochu vývaru, 1/16 litru studeného tekutého rosolu a zelená petržel.
Postup: Roštěnec osolíme a opepříme. Na pánev dáme 8 dkg sádla, do horkého vložíme připravené maso a prudce je na všech stranách opečeme asi deset minut. Opečené maso vložíme do pekáče, přidáme šest dkg sádla a šťávu z opečeného masa, povrch masa potřeme máslem, vložíme do horké trouby polévajíce je občas vlastní šťávou, po případě potírajíce je máslem, pečeme třicet až pětatřicet minut, tj. tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové a šťavnaté. (Větší kusy roštěnce pečeme déle.) Je-li zapotřebí, podlijeme pečeni při dopékání trochou vývaru. Upečený roštěnec pak vyndáme a necháme dobře vychladnout.
Ze šťávy odstraníme tuk, přilijeme k ní trochu vývaru, osolíme, povaříme, procedíme a postavíme do chladu.
Upečený, dobře vychladlý roštěnec nakrájíme na tenké plátky, které v půli přehneme a úhledně urovnáme na mísu.
(Správně upečený roštěnec je po rozříznutí uvnitř světle červený, šťavnatý.)
Jednotlivé plátky přetřeme šťávou z pečeně, do které jsme zamíchali studený tekutý rosol, a ozdobíme je zelenou petrželí.
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři.
Příloha: bílý chléb, nastrouhaný křen, míchaná zelenina vařená na kyselo a remuládová omáčka. Nebo: bílý chléb, bulharský zeleninový salát a švédská omáčka. – Nebo: bílý chléb a tatarská omáčka, po případě chléb, hořčice a worcesterová omáčka, apod.
Pro 8 – 10 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.