Hovězí jazyk uzený vařený, obložený

    Poměr: 1 uzený hovězí jazyk, voda, 60 dkg francouzského salátu, 1/8 litru studeného tekutého rosolu a 40 dkg tuhého rosolu.

 

    Postup: Uzený hovězí jazyk omyjeme, vložíme ho do horké vody a pomalu vaříme do měkka, což trvá asi tři hodiny.

    Uvařený jazyk vložíme na okamžik do studené vody a ihned ho sloupneme, a to počínaje od širšího konce směrem ke špičce. Oloupaný jazyk zabalíme do papíru potřeného máslem, aby nám vlivem vzduchu nezčernal, a necháme ho vychladnout.

    Z vychladlého jazyka odstraníme obě kůstky, které jsou na jeho širším konci a pak nožem podjazyčí a širší část jazyka vzhledně přiřízneme.

    Na podlouhlou mísu upravíme podstavec z francouzského salátu ve tvaru obdélníku, jehož vrchní plocha má značný podélný sklon.

    Vychladlý jazyk nakrájíme na tenké plátky, které položíme v pořadí, v jakém jsme je nakrájeli, na drátěnou podložku, a to tak, že každým přikryjeme ze dvou třetin plátek předešlý, přetřeme je studeným tekutým rosolem a postavíme do chladu. Po ztuhnutí rosolu přendáme nakrájený jazyk dlouhým, širokým nožem na šikmý salátový podstavec. Kolem salátového podstavce nasypeme jemně nakrájený rosol.

    (Takto upravený jazyk můžeme obložit plněnými rajskými jablky, obloženými čtvrtkami artyčoků, plněnými okurkami, plněnými nebo obloženými vejci.)

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři.

    Příloha: saláty zeleninové speciální, po případě bílý chléb.

 

    Pro 6 – 10 osob.

Úprava trvá 4 hodiny.