Hašé z hovězího masa
Poměr: 50 dkg vařeného hovězího masa, 4 dkg másla, 4 dkg cibule, 1 větší stroužek česneku, trochu zelené petržele, 2 dkg hladké mouky, sůl, pepř a trochu vývaru z hovězího masa nebo z kostí.
Postup: Uvařené hovězí maso (mohou to být též odkrojky z uvařeného hovězího masa) umeleme dvakrát na masovém strojku a umleté plochou stranou nože ještě utřeme, aby nebylo trupelnaté. V kastrolu rozpustíme máslo, k němu přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, jemně nakrájenou zelenou petržel a utřený česnek a trochu vše podusíme. Potom přisypeme mouku, osmahneme ji, směs podlijeme trochou vývaru a krátce vše povaříme. K tomu pak přidáme připravené maso, osolíme, opepříme, dobře promícháme a asi 8 minut podusíme. Takto připravené vychladlé hašé upravíme do tvaru pyramidy na okrouhlou mísu a obložíme kyselou okurkou nebo zeleninou uvařenou na kysleo, po případě houbami naloženými v octovém nálevu a ozdobíme hlávkovým salátem nebo zelenou petrželí. Tohoto hašé můžeme použít též k plnění čerstvých paprik nebo jako pomazánky na chlebíčky. Podáváme jako samostatný pokrm, zejména jako studenou večeři.
Příloha: chléb, kyselé okurky nebo zelenina vařená na kyselo anebo saláty ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Úprava trvá půl hodiny.