Jazyk zalitý v rosolu
Potřebné: Hovězí jazyk uzený vařený , studený tekutý rosol, tuhý rosol, lanýže nebo pestřece, francouzský salát s rosolovací schopností. Trojhranné tvořítko a trojúhelníkový rámeček.
Postup: Stěny trojhranného plechového tvořítka vylijeme tenkou vrstvou rosolu. Když vrstva ztuhla, ozdobíme ji lanýži. Když i ozdoby přituhly, znovu stěny vylijeme slabou vrstvou rosolu. Po dokonalém ztuhnutí rosolu na stěnách tvořítka narovnáme do jeho středu jazyk nakrájený na plátky, tvořítko dolijeme rosolem a necháme ztuhnout.
Trojúhelníkový rámeček asi 3 cm vysoký posadíme na papír položený na plechu a nalijeme do něho francouzský salát s rosolovací schopností. Když salát ztuhl, papír odstraníme, salát z rámečku nožem opatrně vykrojíme a takto upravený podstavec položíme na okrouhlou mísu. Na podstavec vyklopíme jazyk zalitý v rosolu .
Na podstavec kolem jazyka zalitého v rosolu narovnáme kolečka vykrájená z rosolu, která namočíme do studeného tekutého rosolu, aby se slepila a držela tak pohromadě. Takto upravenou mísu postavíme asi na půl hodiny do chladu.
Podáváme k slavnostnějším příležitostem.
Příloha: bílý chléb a majonéza s chřestem.
Pro 6 – 8 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.