Závin ze sekaného masa

 

    Poměr: 25 dkg hovězího masa (zadní libové nebo ze svíčkové), 25 dkg vepřového masa prorostlého, 1 vejce, 1 – 2 žemle, 1/8 litru mléka nebo vody, 4 dkg slaniny, sůl, pepř, majoránka, 2 polévkové lžíce vody, 2 dkg cibule, 2 a 6 dkg sádla, 5 dkg strouhané housky a trochu vývaru.

    Náplň: 2 dkg másla, 3 vejce, 5 dkg vařeného nebo konservovaného zeleného hrášku a 5 dkg šunky nebo šunkového salámu, nakrájených na kostičky. – Zelená petržel, hlávkový salát a ředkvičky na zdobení.

 

    Postup: Očištěné, omyté maso jemně rozsekáme. Přidáme k němu žemle namočené v mléce a dobře vymačkané, a vše na masovém strojku dvakrát umeleme. K umletému masu přidáme jemně nakrájenou slaninu, sůl, pepř, majoránku, vejce, jemně usekanou, na sádle osmahnutou cibulku a vodu a směs dobře propracujeme. Pergamenový papír dostatečně navlhčíme, posypeme jej strouhanou houskou, na to dáme připravenou směs, povrch směsi posypeme rovněž strouhanou houskou a válečkem směs vyválíme do tvaru obdélníku asi půl druhého centimetru silného. Potom obdélník potřeme na másle umíchanými a osolenými vejci, posypeme hráškem a šunkou a těsně svineme pomocí papíru v závin.

V pekáči rozpustíme sádlo, závin do něho opatrně vložíme, a to spojenou částí dospod, povrch závinu potřeme bílkem a v horké trobě opatrně pečeme asi hodinu. Po zapečení závin občas polijeme vlastní šťávou, a je-li třeba, přilijeme během pečení ke šťávě trochu vývaru. Upečený, dobře vychladlý závin nakrájený na plátky upravíme na podlouhlou mísu a ozdobíme zelenou petrželí nebo hlávkovým salátem a ředkvičkami.

    Podáváme jako samostatný pokrm, zejména jako studenou večeři.

    Příloha: bramborový salát nebo salátová kaše, po případě francouzský salát, zeleninové saláty, kyselé okurky apod.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.